Fremtidens bæredygtige byggeri i Silkeborg
Det er næsten symbolsk, at den nyopførte arkitekttegnede bolig på Gubsøtoften 80 får lov at præsentere sig selv i det spirende sollys, der har afbrudt flere ugers regn, rusk og storm. Huset er således et billede på det bæredygtige byggeri, der fremover kommer til at sætte dagsorden for, hvordan vi indretter os. En dagsorden, hvor vi minimerer vores CO2 aftryk og har størst muligt fokus på bæredygtighed og energi, når fremtidens boligmasse tegnes og opføres.
– Kloge mennesker siger, at tænker du ikke i grønt, går du i rødt, siger bygmester Allan Børsting Laursen med henvisning til fremtidens byggeri, hvor grønne og bæredygtige krav er en forudsætning for at overleve i byggebranchen.
Lever op til krav for 2029
Udefra set er der tale om et næsten kvadratisk byggeri beklædt med specielle tegl, der erstatter de traditionelle mursten.
– Her har vi opført et hus, hvor vi har taget så mange hensyn, som vi mener er muligt. Eksempelvis har vi brugt en skærmtegl på 1,2 centimeter, der erstatter mursten på 11 centimeter. Det giver en meget stor besparelse på materialemængden og brændingsprocessen ved produktion af teglen, men også mulighed for tykkere isolering i facaden, hvilket blandt andet medfører, at huset overholder kategorien lavenergi i energimærkningen. Tegltykkelsen medfører en ekstra gevinst ved, at soklen er syv centimeter smallere end ved et traditionelt byggeri. Det medfører en væsentlig minimering af cement, der er noget, der virkelig belaster CO2-regnskabet, siger koordinator Allan Toft Holbøll, der også er certificeret rådgiver for bæredygtigt byggeri.
Stor fokus på bæredygtigt byggeri
– Af alle nybyggede huse, så er der i dag kun omkring 10 procent, der lever op til de forventede krav. Men udviklingen går stærkt. Det er helt vildt, som der er fokus på det bæredygtige. Eksempelvis er der realkreditinstitutter, der begynder at se på bæredygtighed, når de skal yde lån. Fremover bliver det formentligt dyrere at låne til et byggeri, hvis der ikke er tænkt bæredygtighed ind i byggeriet, siger administrerende direktør Allan Børsting Laursen.
Indeklimacertificeret
DinBoli arbejder således med andre bæredygtighedsmæssige parametre end energi, når firmaet projekterer og opfører boliger.
Eksempelvis er materialer til gulv, loft og køkken indeklimacertificeret ligesom malingen, der er brugt i byggeriet, er Svanemærket. Det minimerer afgasning og indhold af problematiske stoffer.
Huset, der er 169 kvadratmeter med tilhørende carport og skur, rummer blandt andet to børneværelser og badeværelse, forældreafdeling med soveværelse, walk-in-closet og badeværelse samt kontor, stort køkken-alrum og stue.
Det er tegnet af byggerådgiver Jens Hvitved Knudsen, der har været udfordret med niveauforskelle på grunden. Men som Allan Børsting Laursen bemærker, så er det en præmis, når man vælger at bygge i Søhøjlandet, hvor DinBoli primært er aktiv i Skanderborg og Silkeborg kommuner.
Minimerer CO2-udslip
I forhold til det aktuelle hus på Gubsøtoften, har det været vigtigt at udnytte det frie udsyn over markerne mod nord.
Og hvor traditionelle byggerier ofte har stuen vendt mod syd eller vest, hvilket giver udfordringer med varmen, når solen står ind i de store facadevinduer, er det ikke et problem her.
– De fleste vil sige, at stuevinduer mod nord er noget skidt i forhold til energimærkningen, men det har vi kompenseret for med tykkere isolering i facaden
og et solcelleanlæg. Fordi vi netop har udsigten mod nord og brug for udsigten. Vi har arbejdet meget med terræn og niveau. Når man træder ind i boligen er der 2,60 meter til loftet, men fordi grunden skråner har vi skabt en bolig, hvor køkken-alrum og stuen har yderligere 75 centimeter til loftet, siger Jens Hvitved Knudsen, der grundlæggende har tegnet en bolig med et kvadratisk og firkantet udtryk.
Det er med til at minimere CO2-udslip i forbindelse med produktion og opførelse, hvor færre knæk, vinkler og hjørner i byggeriet betyder mindre CO2. I princippet er et rundt hus således det mest bæredygtige i forhold til miljøaftrykket.
Store krav
Huset er naturligvis opført efter alle gældende normer og regler for energi og isolering, og lever på alle måder op til gældende krav. Både nuværende og fremtidige. I hvert fald som de tegner sig frem til 2029.
Ifølge Allan Børsting Laursen er firmaet i løbende dialog med producenter og samarbejdspartnere i forhold til udvikling og levering af materialer, der lever op til fremtidens krav. Det er et arbejde, der ikke altid er lige let, men i takt med de øgede krav, vil der naturligt blive større udbud. I fremtiden skal alle leverandører til byggebranchen således kunne dokumentere og deklarere deres produkter i en såkaldt EPD, så de bliver i stand til at fremvise og bevise produkternes miljøpåvirkning. Det er et arbejde, der ifølge Allan Børsting Laursen vil kræve rigtig mange ressourcer og økonomi.
Vi har set produkter, der har en 150 siders EPD for at kunne leve op til kravene. Og for nogle firmaer betyder det en omkostning på 100.000 kroner blot for at få kategoriseret et enkelt produkt i en EPD. Det er helt klart en udfordring for mange producenter, men det er den eneste vej frem, hvis vi skal sikre bæredygtigt byggeri. Og for vores vedkommende er sagen klar. Hvis man ikke har sin dokumentation klar, kommer man ikke til at handle med os, slutter Allan Børsting Larsen.
(Uddrag fra artikel i Midtjyllands Avis)